Monday, April 27, 2009

cik gigi! cik gigi! ape nak buat kalau sakit gigi???

argkh sakitnya gigi... tak tahannn... tolonglah...

jumpa doktor gigi??? hah suruhlah jumpa sesiapa saje kat dunia nie asalkan bukannye doktor gigi... FOBIA jumpa doktor gigi nie sampai sekarang tak dapat nak atasi lagi huhu... jgn gelak kay, im serious...

kenapa tak nak jumpa doktor gigi??? jawapannya:

1 - tak tahan dengan bau sarung tangan getah doktor tue yang busuk giler... rase nak muntah je tiap kali doktor tue masukkan tangan dia dalam mulut kite... uwekkk

2 - dulu mase sekolah rendah pernah cabut gigi. im shocked when i saw alat bius yang digunakan cukup berlainan dengan yang doktor lain guna... biasakan plastik je kan tapi kali nie BESI!!! adoiiii... yang lebih menyedihkan doktor tue terus cucuk tanpa bertanya dahulu kita nie dah sedia ke belum huhu benci tol doktor tue...

3 - nyilu giler bila dengar bunyi gerudi waktu doktor tampal gigi tu... macam ade org tebang pokok dalam mulut kita je... eee tak suke tak suke...

rasenye last time jumpa doktor gigi mase matric uia dulu kot... tu pun sebab tepaksa... so siapa yang saya jumpa kalau sakit gigi??? tentulah nenek saya haha... dia pandai merawat sakit gigi cara tradisional dengan menggunakan TUKUL BESI dan PAKU hehe...




TERKEJUT???




Haha jangan la panik... dalam teknik nie gambar gigi kita akan dilukis atas kertas dan gigi yang sakit tue akan ditanda.. kemudian nenek akan bacakan doa dan pakukan ke dinding gambar tadi... believe it or not teknik tue memang berkesan... dulu masa minta nenek rawat sakit nie waktu pagi, alhamdulillah dengan izin Allah sakit tue hilang serta merta menjelang waktu petang... hebat tak?

teknik nie takde kaitan dengan jin atau makhluk halus kay... hanya bersenjatakan doa sahaja dan berlandaskan syariat islam.. perkara nie juga dimaklumkan oleh seorang teman rapat yang katanya ayahnya juga mengamalkan cara perubatan islam ini... sama sahaja, doa yang digunakan bersama tukul besi dan paku... katanya ayahnya dh rujuk kitab tentang hal nie...

tapi sekarang nenek saya dah uzur... taknak la susahkan dia lagi... hemh sekarang duk pikir lagi ape nak buat... malam pun asik terjaga je sebab sakit... kene cari penyelesaian nih... tolonglah pikirkan ye asalkan JANGAN SURUH SAYA JUMPA DOKTOR GIGI!!!!

10 comments:

firdaus said...

alhamdulillah...

saya nukilkan artikel nie dua hari lepas... malam tue disebabkan tak tahan sangat sakitnya saya nekadkan diri call nenek mintak dia rawatkan jugak sakit gigi nie ikut cara tradisional yang saya ceritakan... dengan izin Allah semalah dah mula rasa kurang skit sakitnya tapi saya diamkan je dulu...

alhamdulillah hari nie saya dah sembuh 87%... hanya tinggal skit2 je sakitnya... believe it or not, cara rawatan islam ini memang berkesan...

yakinilah... doa itu senjata mukmin... penawar segala penyakit... bahkan bisa merawat hati yang luka...

Raudhatul Nadwah said...

bro firdaus,
nampaknya lepas ni kenalah tuntut ilmu dari nenek.
Menarik2..

Em, biasenye memang pain treshold lelaki sgtlah rendah dibandingkan dengan perempuan.

firdaus said...

dah menntut dah dulu... tapi tak pernah la pulak practice... takde pesakit datang huhu.. yang nenek nie memang da terkenal lah... dato'2 pun pernah mintak tolong die...

bab menahan sakit tue i admit it... sebab kekuatan tue lebih pada org pompuan yang Allah anugerahkan kemampuan melahirkan anak ye tak...

p/s kata org perkara yang paling mengerikan dalam hidup lelaki adalah berkhatan... tapi abg tambah, yang keduanya adalah bila datangnya sakit gigi hehe

Abdul Hayyi bin Salim said...

takpe, lepas ni biar aku pulak yang tolong buatkan. meh sini tukul n paku besi tu. hehe...

;-P

ramizah said...

ya! Allah..tak sangka awak takut doktor gigi..saya pula, org yg paling suka jumpa doktor gigi..setiap 6 bulan buat date dn dr gigi..

firdaus said...

saya tau mdm suke jumpa dr gigi... dulu selalu dengar mdm ade appointment dgn dr gigi... tue la sebab tiap kali saya nekad jumpa dr gigi mesti ingat kat mdm... tapi tak jugak jadi jumpa dr gigi tue huhu...

p/s agaknye saya hanya akan jumpa dr gigi kalau dah ade teknologi yang buat kita khayal je... senang2 pengsan kan je terus... bangun2 gigi dah baik hehe...

ramizah said...

awak ni penakut la Daus..nanti bini awak beranak..dgn awak sekali pengsan..

firdaus said...

aik waktu istri bersalin kan bapak duk kat bahagian kepala je kan... tolong lap2 peluh je... bukannye kene tolong doktor pun hehe

patunghujan said...

tak tahu lak u r a funny person
takut dr gigi?
sy pn same
tp tak delaaa sampai tak jumpa lansung
tp jumpa pn sbb rase sakit gigi mcm nk mati...
knpa sy takut dr gigi?
same reason 1 n 3 yg awk bg
tp pengalaman pahitnye...
masa darjah 6 sy di[aksarela utk menyaksikan 1 pembedahan membuang tulang gigi kt hospital,padahal sy dibawa ke situ utk mencabut gigi shj
as result, tak selera nk makan berhari2
1 lg pengalaman pahit,dr gigi telah menambah kerosakkan gigi sy
gg yg blh diselamatkan telah dirosakkan sehingga terpaksa dicabut!!1
dr gigi memg kejam!!!!

mohd said...

salam

tentu tak kenal saye
ada beberapa persamaan antara kita
1. sakit gigi...tapi tu dulu, berulang-ulang kali pulak..sebab ada lubang ..memang azab tak terkira tapi saye diam je...diam-diam pun sakit tapi tah nape tahan jela sakit tu, takda pn telan ubat...ha, merasa sakit gigi
2. kawan baik yukhaimi,
3. muka sama (maybe)...mungkin hang ni yang yuk cakap kat saya yang kawan dia muka cam saya,...tahle mungkin kot...teka2 je